понеделник, 24 октомври 2011 г.

Къща край реката





Тази къща намираща се в Skykomish, Washington, е проектирана от Olson Sundberg Kundig Allen Architects и олицетворява всичко което можем да си представим за "пасивните" къщи.
Къщата е позиционирана в гората и до нея тече планинска рекичка. Основният приоритет при изграждането на тази къща е запазването на крехката речна екосистема, без къщата да губи функционалност и стил.
Къщата се отоплява изцяло с дърва. Потреблението на електроенергия е сведено до минимум. Освен това къщата е снабдена със специална система за събиране и рециклиране на дъждовна. Водата, която обитателите на къщата използват бива  пречистена от специални филтри, с което е сведено до минимум замърсяването на околната среда.
Интериорът е изключително изчистен. Материалите са дърво, камък, бетон и стъкло. Дизайнерът съчетава традиционни материали като дърво и камък, с модерни материали като бетон и стъкло, като резултата е наистина много интересен - едновременно топъл и уютен, но в същото време суров дизайн.
Къщата е изключително просторна и светла, заради големите остъклени врати, които могат изцяло да се отворят, като по този начин уголемяват вътрешното пространство и присвояват част от външното. Всъщност всички външни стени на къщата представляват плъзгащи се врати изцяло изградени от стъкло. Заради малкото пространство в къщата няма врати между отделните помещения и интериорът напомня на малко бетонно лабиринтче.
Преобладаващите цветове в интериора са неутрални земни тонове - кафяво, сиво и бяло. За да се постигне известен колорит дизайнерът си е послужил с цветни акценти в оранжево и червено в някои мебели и аксесоари - диванът, възглавниците и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар